Γιατί "τα παιδιά ζωγραφίζουν την Κύπρο";

Τον Μάιο του 2021, με απογοήτευση συνειδητοποιήσαμε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας ότι είχε συμπληρωθεί περισσότερος από ένας χρόνος που δεν είχαν περάσει τις πόρτες του μουσείου ομάδες παιδιών, για να παρακολουθήσουν κάποιο μουσειακό πρόγραμμα. Ένας χρόνος και περισσότερο που δεν είχαν ακουστεί οι παιδικές φωνούλες, όλο απορία και ενθουσιασμό, στις αίθουσες τις γεμάτες τέχνη και ιστορία... Προσπαθώντας, λοιπόν, να καλύψουμε το κενό αυτό, για εμάς και για τα παιδιά, αλλά και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, πήραμε την απόφαση να διοργανώσουμε έναν εικαστικό διαγωνισμό για τα παιδιά του δημοτικού.

Ποιο θα ήταν όμως το θέμα; Πολλές ιδέες μας πέρασαν από το μυαλό... Η ιδέα τελικά για έναν διαγωνισμό αφίσας, με έμπνευση τις ιστορικές τουριστικές αφίσες της συλλογής του μουσείου, ήταν αυτή που μας κέρδισε. Ο διαγωνισμός θα ήταν μία ευκαιρία για τα παιδιά να παρατηρήσουν, να αναγνωρίσουν και να επανεκτιμήσουν τα στοιχεία του φυσικού και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού και στη συνέχεια να επιλέξουν και να αποτυπώσουν εικαστικά το στοιχείο ή τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν κατά τη γνώμη τους το νησί. Στόχος της τουριστικής αφίσας ήταν να προσελκύσει επισκέπτες στην Κύπρο και έτσι να προβάλει τις ομορφιές του νησιού.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για δύο κατηγορίες. Η Α Κατηγορία αφορούσε παιδιά της Α μέχρι Γ τάξης δημοτικού και η Β Κατηγορία αφορούσε παιδιά της Δ μέχρι Στ τάξης. Από την αρχή, την ιδέα και τον διαγωνισμό στήριξε το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο ανέλαβε μεγάλο μέρος των βραβείων, αλλά και τη διοργάνωση της τελετής βράβευσης (20 Οκτωβρίου 2021) και της έκθεσης με όλες τις συμμετοχές των παιδιών (23 και 24 Οκτωβρίου 2021). Τον διαγωνισμό στήριξε επίσης η εταιρεία AXIA chartered surveyors.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 187 και για τις δύο κατηγορίες και πραγματικά απολαύσαμε και θαυμάσαμε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά. Τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία σε διάφορα μέρη της Κύπρου και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Στην έκθεση αυτή μπορείτε να δείτε τις αφίσες που διακρίθηκαν, τις αφίσες που συμμετείχαν στην Α και στη Β κατηγορία, αλλά και τις ιστορικές τουριστικές αφίσες από τη συλλογή του μουσείου.

Ευχόμαστε να τις απολαύσετε όσο και εμείς!


Η διαδικτυακή αυτή έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον παιδικό εικαστικό διαγωνισμό τουριστικής αφίσας με τίτλο "Τα παιδιά ζωγραφίζουν την Κύπρο", αλλά και σε όλα τα παιδιά που δε διστάζουν να εκφράζονται ελεύθερα και με το μυαλό τους να ταξιδεύουν στα πιο απίθανα μέρη...


LOGO YF.TOYRISMOY ELLINIKA (1).jpg

lovecyprus_culture (1).jpg

CVAR Logo 2.jpg

logo@2x.png

Active-citizens-fund@4x.png